Hakusanalle ei löydy valmiita ehdotuksia. Voit silti tehdä haun painamalla enteriä tai haku-painiketta.
Kirjaudu ylläpitotilaan Windows-työasematunnuksellasi Kirjaudu ylläpitotilaan etätyötunnuksellasi
Toiminnan takaa Netland AppRunner

Kuka voi kirjoittaa todistuksen erityisruokavalion tarpeesta?

Erityisruokavalion tulee perustua lääkärin tutkimusten perusteella toteamaan sairauteen. Lääkäri tai ravitsemusterapeutti voi määritellä, minkälainen ruokavalio sopii kyseisen sairauden hoitoon.

Erityisruokavalioasiat on saatettu selvittää jo aiemmin lääkärin tai ravitsemusterapeutin vastaanotolla, mutta todistus on jäänyt tuolloin tekemättä. Näissä tapauksissa omalta terveydenhoitajalta voi pyytää todistuksen. Terveydenhoitaja kirjoittaa todistuksen siltä pohjalta, mitä hän näkee kirjattuna potilasasiakirjoissa. Jos hoito on tapahtunut yksityisellä, siihen liittyvät kertomustekstit tuodaan paperilla terveydenhoitajan nähtäville. Terveydenhoitajankaan ei pitäisi kirjoittaa todistusta pelkästään pyynnön perusteella.

Mikäli ruokarajoitteita on korkeintaan 5, todistuksen voi kirjoittaa yksityinen lääkäri tai ravitsemusterapeutti. Mikäli kyse on monimutkaisemmasta ruokavaliosta, hyväksytään ainoastaan oman kunnan (Sotesi) lääkärin tai ravitsemusterapeutin kirjoittama todistus.

Todistuksen tulee täsmätä siihen, mitä selvityslomakkeessa lukee. Mikäli näiden välillä on ristiriitaa, noudatetaan terveydenhuollon todistuksen tietoja.

Tiesitkö?

Mikäli lapsella epäillään ruoka-aineallergiaa ja kyse on keskeisestä ruoka-aineesta (esim. maito, viljat), kannattaa hoitoon hakeutuessa pyytää lähetettä allergiapoliklinikalla tehtävään välttämis-altistukseen. Käypä hoito -suosituksen mukaan ”Ruoka-allergiadiagnoosin perustana on ruoka-aineella tehtävä valvottu välttämis-altistuskoe.” Suosituksen mukaan diagnoosi ei saisi perustua pelkästään IgE-vasta-ainemäärityksiin tai ihopistokokeeseen. Jos hoitava taho toteaa ruoka-aineallergian ilman välttämis–altistusta tai edes kotikokeilua, kannattaa potilaan pyytää tähän tarkempia perusteluja.