Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä tai klikkaamalla haku-painiketta.
Kirjaudu ylläpitotilaan Windows-työasematunnuksellasi Kirjaudu ylläpitotilaan etätyötunnuksellasi
Toiminnan takaa Netland AppRunner

Yhteistyössä kehitetyt lähijauhelihapihvit Servin ruokalistoille

31.01.2019

Keskiviikkona 30.1. Sastamalan kouluilla ja päiväkodeilla tarjottiin ensimmäistä kertaa Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut Oy Servin, Pirkanmaan lihapalvelu Oy:n ja Edun Herkku Oy:n yhteistyössä kehittämiä lähijauhelihapihvejä. Pihvit on valmistettu paikallisen Pirkanmaan lihapalvelun toimittamasta naudanlihasta pirkanmaalaisena käsityönä Edun herkussa Pirkkalassa.

Lähilihapihvit

Idea lähijauhelihapihvien kehittämiseen on lähtöisin Serviltä, joka heitti idean Edun herkulle jo jonkin aikaa sitten. Idean kypsyttelyn, tuotekehityksen ja -testauksien jälkeen ollaan päästy siihen pisteeseen, että pihvit saatiin sastamalalaisten oppilaiden ja päiväkotilasten lautasille ensimmäisen kerran keskiviikkona 31.1. Lähijauhelihapihvien kehityksessä tehtiin yhteistyötä: Edun herkun tuotekehitys kehitti pihvit yhdessä sovittujen raamien mukaisesti, tuotetta maistatettiin Servin tuotekehittäjällä ja muokattiin annetun palautteen perusteella.

Lähijauhelihapihvien tuotannossa hyvät yhteistyökumppanit ovat välttämättömiä. Servin valmistaessa arkipäivisin lounaan noin 4500 asiakkaalle ja tarvittavien pihvien kappalemäärän kivutessa noin 10 000:een, ei niiden valmistus käsityönä Servin keittiöillä ole mahdollista. Pirkanmaan lihapalvelu on sastamalalainen suomalaisen naudanlihan leikkuuseen ja myyntiin erikoistunut yritys, joka toimittaa kotimaista, joutsenmerkillä varustettua naudanlihaa Sastamalan ja lähikuntien alueelta sekä muualta Suomesta. Serville tuotetuissa pihveissä pääosin paikallisesti tuotetun lihan lisäksi myös pihvien tuotanto tapahtuu lähellä, alle kuudenkymmenen kilometrin säteellä Pirkkalassa, Edun herkun keittiössä.

Lähijauhelihapihvi on uudenlainen, toivottu lähiruokatuote Servin ruokalistoille. Lähituotteiden käyttö tukee paikallista elinvoimaisuutta, ja Servin strategisena valintana on lisätä niiden käyttöä. Lähituotteiden käyttö on perusteltua myös ympäristönäkökulmasta. Aiemmin Servillä on ollut käytössä lähituotteina perusraaka-aineita tai sellaisenaan tarjottavia elintarvikkeita: viljatuotteita, kuten manna-, ohra- vehnä- ja kaurasuurimot sekä grahamjauhot, leipomotuotteita, lähimetsistä poimittuja marjoja sekä hedelmiä ja kasviksia satokauden mukaisesti. Myös Pirkanmaan lihapalvelun toimittama lähinaudanliha on Serville entuudestaan tuttu tuote, sillä kaikki Servin käyttämä raakana toimitettu naudanliha tulee Pirkanmaan lihapalvelulta. Paikallisesta naudanlihasta valmistuvat muun muassa Servin raa’asta lihasta valmistetut bolognesekastikkeet, naudanlihakeitot ja palapaistit kaikille asiakasryhmille aina päiväkotilapsista kotiateriapalvelun ja tehostetun palveluasumisen piirissä oleviin ikäihmisiin. Lähiruoan ohella myös raaka-aineiden kotimaisuus on Serville tärkeä arvo. Esimerkiksi kaikki yrityksen käyttämä naudan, sian ja siipikarjan liha on kotimaista.

Esimmäisten palautteiden perusteella lähijauhelihapihvit maistuivat erittäin hyvin ja niitä toivottiin ruokalistoille useamminkin. Toiveeseen tullaan vastaamaan, sillä lähijauhelihapihvit ovat tulleet jäädäkseen Servin kaikkien asiakasryhmien ruokalistoille!

Takaisin