Termillä ei löydetty valmiita ehdotuksia hakusanalle. Voit kuitenkin suorittaa haun painamalla enteriä tai klikkaamalla haku-painiketta.
Kirjaudu ylläpitotilaan Windows-työasematunnuksellasi Kirjaudu ylläpitotilaan etätyötunnuksellasi
Toiminnan takaa Netland AppRunner

Kasvisruokapilotti Vammalan lukiolla

02.04.2019

Vammalan lukiolla käynnistyi 1.4. pilottihanke päivittäisen kasvisruokavaihtoehdon tarjoamisesta opiskelijoille. Päivittäin vapaasti valittavissa olevalla kasvisruokavaihtoehdolla pyritään vastaamaan asiakkaiden toiveisiin. Kuuden viikon pituisen pilottihankkeen avulla arvioidaan kasvisruokavaihtoehdon tarjoamisen tulevaisuutta Vammalan lukiolla.

Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut Oy Servi ja Vammalan lukio järjestävät yhteistyössä kuusi viikkoa kestävän kasvisruokapilottihankkeen, jonka aikana lukion opiskelijoilla on päivittäin mahdollisuus valita vapaasti kasvisruokavaihtoehto perinteisen koululounaan sijaan. Aiemmin kaikki Sastamalan koulut kattava kasvisruokapäivä on löytynyt koulujen ruokalistoilta kerran viikossa ja päivittäin kasvisruoka on ollut saatavilla erikseen tilattavana erityisruokavaliona. Viikoittaisista koko koulun kasvisruokapäivistä ei lukiolla luovuta pilottihankkeenkaan aikana, sillä kasvisruoan tulee kuulua jokaisen opiskelijan monipuolisiin ruokailutottumuksiin.

Toive päivittäisestä kasvisruokavaihtoehdon tarjoamisesta on lähtöisin asiakkaalta. Vapaasti valittavan kasvisruokavaihtoehdon tarjoaminen on nykypäivää ja monissa lukioissa valinnan mahdollisuus onkin jo olemassa. Nykyaikaisuuden lisäksi houkuttelevaa ja monipuolista kouluruokailua voidaan pitää myös osana lukion hyvinvointityötä. Ruokapalveluiden puolella kasvisvaihtoehdon lisäämisen taas odotetaan vähentävän valmistettavien erityisruokavalioiden määrää. Pilottihankkeen aikana pääruokavaihtoehdosta ei valmisteta erityisruokavalioita, mikäli kasvisruokavaihtoehto sopii ruokailijalle.

Pilottihankkeen suunnittelussa on tehty tiivistä yhteistyötä Servin ja asiakkaan välillä. Suunnitteluun ovat osallistuneet Vammalan lukion rehtori sekä lukion opiskelijoita. Serviltä mukana ovat olleet muun muassa palvelupäällikkö, tuotekehittäjä, ravitsemusterapeutti sekä Vammalan lukion ja Hopunkallion keittiön henkilökunta esimiehineen. Servissä pilottihanketta on valmisteltu ahkerasti kevään ajan muun muassa uutta kasvisruokareseptiikkaa kehittämällä ja testaamalla. Ruokalistalle päätyneissä kasvisruoissa käytetään monipuolisesti eri proteiinin lähteitä, kuten soijavalmisteita, erilaisia papuja, linssejä, tofua ja härkistä. Proteiinin lähteistä käytössä ovat myös maitotuotteet sekä kananmunat, sillä vegaanista pilottihankkeen aikana tarjottava kasvisruoka ei ole.

Kasvisruoka herättää lukion opiskelijoissa tunteita laidasta laitaan. Vammalan lukion opiskelijoille järjestettiin pilotin suunnitteluvaiheessa sähköinen kysely, jossa kartoitettiin ruokailijoiden tottumuksia ja asenteita kasvisruokaa kohtaan. Pääsääntöisesti kasvisruokapilottia odotetaan lukiolla positiivisin mielin, mutta osa opiskelijoista pitää kasvisruokavaihtoehdon tarjoamista itselleen täysin turhana ja olisi valmis hävittämään kasvisruokapäivän koulun ruokalistoilta kokonaan. Kyselyn vastaajista noin 70% arvioi vapaasti valittavissa olevan kasvisruokavaihtoehdon päätyvän omalle lautaselleen viikoittain pilottihankkeen aikana. Tärkeimmiksi syiksi kasvisruoan valitsemiselle nousivat ilmastonmuutoksen hillitseminen sekä terveydelliset ja eettiset syyt.

Tuleeko kasvisruokavaihtoehto jäämään pysyvästi Vammalan lukion linjastoon? Pilottihankkeen avulla haetaan vastauksia nimenomaan tähän kysymykseen. Kuusi viikkoa kestävän hankkeen aikana arvioidaan muun muassa kasvisruoan vastaanottoa ja menekkiä, hankkeen kustannusvaikutuksia, ruokahävikkiä, muutoksia valmistettavien erityisruokavalioiden määrään sekä asiakastyytyväisyyttä. Kasvisruoan lopullisesta kohtalosta asiakas ja Servi päättävät yhteistyössä. Mikäli vapaasti valittavissa oleva kasvisruokavaihtoehto halutaan pysyväksi osaksi lukiolaisten kouluruokailua, on sen aika aikaisintaan syyslukukauden alusta.

Takaisin