Hakusanalle ei löydy valmiita ehdotuksia. Voit silti tehdä haun painamalla enteriä tai haku-painiketta.
Kirjaudu ylläpitotilaan Windows-työasematunnuksellasi Kirjaudu ylläpitotilaan etätyötunnuksellasi
Toiminnan takaa Netland AppRunner

Erityisruokavalioiden ilmoittaminen

Sastamalassa koulujen ruokailijoista noin 9 % ja varhaiskasvatuksen ruokailijoista noin 23 % syö perusruoan sijaan jotakin erityisruokaa. Näihin lukuihin eivät sisälly laktoosittoman ruoan syöjät, sillä perusruoka on meillä itsessään laktoositonta. Tavallisesti erityisruokavalioiden osuus kaikista aterioista on alle 5 %, mikäli erityisruokavalioita tilataan todelliseen tarpeeseen. Hoivalaitoksissa tilanne on päinvastainen: vajaaravitsemuksen ehkäisyä ja hoitoa tukisi, jos runsasenergistä ruokavaliota hyödynnettäisiin matalammalla kynnyksellä.

Tarvittaessa valmistamme erityisruokavalioita, mikäli asiakkaan eettinen vakaumus tai terveydentila sitä edellyttää. Erityisruokavalioita koskevat käytännöt vaihtelevat hieman eri asiakasryhmissä. Lue tarkemmin, miten ilmoitat erityisruokavalion tarpeesta

Usein perusruokavalio sopii, vaikka ruokavaliossa olisikin rajoitteita. Alla on esimerkkejä tilanteista, joihin erityisruokavaliot on tarkoitettu.

Ruoka-allerginen voi syödä perusruokaa, jos oireet ovat lieviä, kuten suun kutinaa. Tällöin sopimattoman ruoka-aineen voi oireiden mukaan jättää lautaselle. Erityisruokavalio tarvitaan silloin, kun allergiaan liittyy vakavan allergisen yleisreaktion (anafylaksia) riski tai oireet ovat muuten niin voimakkaita, että ne esim. häiritsevät opiskelua tai työntekoa. Joskus erityisruokavaliosta on tarpeen ilmoittaa myös siksi, että ruokailija saa sopivan korvaavan tuotteen: tyypillinen esimerkki olisi päiväkoti-ikäinen lapsi, joka tarvitsee välipalalla sopivan hedelmän eikä pelkkä lautaselle jättäminen riitä.

Adrenaliini-injektori

Allergioiden ohella erilaiset ylävatsa- ja suolisto-oireet saattavat liittyä ruokavalioon. Perusruokavalio sisältää monipuolisesti kasviksia ja täysjyväviljatuotteita, mikä auttaa turvaamaan riittävän kuidunsaannin. Lievissä oireissa ei tarvita erityisruokavaliota. Joskus perusruokavalio ei kuitenkaan riitä. Keliaakikoille tarjoamme gluteenitonta ruokaa. Ärtyvän suolen oireyhtymässä on mahdollista tilata Fodmap-rajoitettu ruoka, mutta tällöin tulisi ensin käydä ravitsemusterapeutin ohjauksessa.

Sairastuessa ongelmana voi olla puutteellinen ravitsemus, mikä koskee etenkin ikäihmisiä. Hoivalaitoksissa ravinnonsaantia voidaan turvata runsasenergisen ruokavalion avulla sekä tilaamalla tarpeen mukaan pehmeä tai sosemainen ruokavalio. Hyvä ravitsemushoito on edullinen keino edistää toipumista!